Menu

Kerrostaloasunnon remontointi ja korjaus


minusta

Kerrostaloasunnon remontointi ja korjaus

Monilla kerrostalon ostajilla on yleensä remontti edessä, jos asunto on muutaman vuosikymmenen vanha tai se halutaan remontoida muuten vain oman näköiseksi. Sama homma myös usein myyntivaiheessa kun asunnon arvoa halutaan nostaa. Varsinkin ensi asunnon ostajille saattaa olla täysin yllätys miten paljon remontit maksavat ja mitä kaikkea eri remontteihin tarvitaan. Remonttia suunniteltaessa materiaalit ja niiden kustannukset saattavat olla hyvinkin tiedossa, mutta työn osuus ja se mitä osaajia siihen tarvitaan saattaa olla hyvinkin hakusessa. Tai tosin päin, tekijä on tiedossa mutta muu onkin sitten ihan hukassa vielä. Tässä blogissa on tarkoitus tuoda apua näihin asioihin esimerkkien kautta sekä käymällä aihetta läpi yleisesti. Toivottavasti saat paljon apua omaan remonttiisi kirjoituksien kautta!

Viimeisimmät julkaisut

Talonpohjien rakentaminen sopiville tonteille
6 July 2020

Talonpohja voi kuulostaa maallikolle hyvinkin yksi

Keittiöremontit eri budjeteille
27 March 2020

Keittiöremontti on monille tuttu juttu, niin kerro

Paalutustyöt - Betoni- tai teräspaalutus talon perustana
18 February 2020

Talon perustustöiden voidaan sanoa olevan talon ra

Kuka vastaa hissihuollosta ja hissin turvallisuudesta
28 January 2020

Hissi helpottaa taloyhtiön asukkaiden elämää paljo

Painuneen talon oikaisu
28 January 2020

Painuneen talon taustalla voi olla monta syytä. Us

Asbestikartoitus ja taloyhtiön vastuu

Asbesti pelottaa monia eikä aivan syyttä, tätä palonkestävää eristys- ja sidoskuitua käytettiin rakennusmateriaaleissa peräti 70 vuotta. Myöhemmin asbestin vaarallisuus todettiin, ja sen käyttäminen rakennuksissa kiellettiin vuonna 1993. Monissa taloissa on kuitenkin edelleen asbestia sisältäviä rakenteita.

Terveyshaittaa asbesti ei kuitenkaan aiheuta talon rakenteissa ollessaan. Se on haitallista hengitettäessä, joten rakenteiden purkutilanteissa esimerkiksi remonttia tehtäessä leviävä asbestipöly altistaa ihmiset vaaralle. Jotta tällaiselta tilanteelta vältyttäisiin, tulee kaikissa ennen asbestin kieltämistä rakennetuissa rakennuksissa selvittää asbestipitoisuus ennen kuin purkamisen ja muun remontoinnin voi aloittaa. Asbestikartoituksessa selvitetään mahdollisen asbestin määrän ja sijainnin. Myös asbestin pölyävyysherkkyys otetaan huomioon.

Vastuu asbestikartoituksen tekemisestä kuuluu rakennushankkeen tilaajalle, esimerkiksi taloyhtiön kohdalla isännöisijälle tai hallitukselle. Asbestilakia noudattaen remontin suunnitteluvaiheessa on huomioitava mahdollinen asbestipurkutyön tarve ja teetetään asbestikartoitus osaavalla ammattilaisella, kuten Asbesta Oy:llä. Kartoituksesta on sitten luotava kattava kartoitusraportti. Tässä taloyhtiön etuna on usein mittakaavaetu, jolloin yhden huoneiston asbestikartoitusta voidaan hyödyntää myös muita asuntoja remontoitaessa. Tämä edellyttää, että jokainen asunto on samassa alkuperäiskunnossa. Jos taloyhtiön yksittäinen osakas on rakennusurakan tilaaja, on isännöitsijän muistutettava asbestikartoituksen tekemisestä tai vähintään ilmanäytteen ottamisesta ennen remontin aloittamista. Kartoitusraportin kopio on toimitettava taloyhtiölle.

Mikäli kiinteistöstä löytyy asbestia, kuuluu purkutyö yritykselle, jolla on lupa asbestipurkutöiden tekemiseen. Rakennuttaja voi löytää asbestipurkuluvan omaavan tekijän Aluehallintaviraston asbestipurkuluparekisteristä. Kannattaa myös varmistaa, että purkutyön tekevät työntekijät ovat päteviä asbestipurun tekemiseen. Asbestille altistumisen ehkäisemisessä ensisijainen vastuu on purkutyön tekevällä urakoitsijalla. Toki remontin teettäjällä on myös valvontavastuuta työn siististä etenemisestä.

On selvää, että purettujen tilojen on oltava työn jäljiltä puhtaat asbestipölystä ennen kuin remonttia voidaan jatkaa asbestipurun jälkeen. Tilojen luovutuksesta tehdään asiakirja, joka sisältää puhtaan ilmanäytteenanalyysilausunnon sekä tiedot rakenteisiin jätetystä asbestista, jos kaikkea ei purkutöiden aikana poistettu.

Kun taloyhtiössä suunnitellaan remonttia, on tärkeää ottaa huomioon asbestin mahdollisuus ja varautua siihen. Kun asbestikartoitus on huolellisesti tehty, ei mahdollisesti vakaviakin yllättäviä tilanteita pääse tapahtumaan. Vaikka asbestikartoitus tuottaa lisäkustannuksia remontin tekijöille, on se äärimmäisen tärkeä tehdä yleisen turvallisuuden sekä hyvän ja odotusten mukaisen lopputuloksen saavuttamiseksi.