Menu

Kerrostaloasunnon remontointi ja korjaus


minusta

Kerrostaloasunnon remontointi ja korjaus

Monilla kerrostalon ostajilla on yleensä remontti edessä, jos asunto on muutaman vuosikymmenen vanha tai se halutaan remontoida muuten vain oman näköiseksi. Sama homma myös usein myyntivaiheessa kun asunnon arvoa halutaan nostaa. Varsinkin ensi asunnon ostajille saattaa olla täysin yllätys miten paljon remontit maksavat ja mitä kaikkea eri remontteihin tarvitaan. Remonttia suunniteltaessa materiaalit ja niiden kustannukset saattavat olla hyvinkin tiedossa, mutta työn osuus ja se mitä osaajia siihen tarvitaan saattaa olla hyvinkin hakusessa. Tai tosin päin, tekijä on tiedossa mutta muu onkin sitten ihan hukassa vielä. Tässä blogissa on tarkoitus tuoda apua näihin asioihin esimerkkien kautta sekä käymällä aihetta läpi yleisesti. Toivottavasti saat paljon apua omaan remonttiisi kirjoituksien kautta!

Viimeisimmät julkaisut

Elementtihallit pystytettynä on tehokas ja joustava ratkaisu moniin tarpeisiin
28 March 2024

Elementtihallit ovat rakentamisen keskeinen osa, t

Uudisrakentaminen - rakentamisen innovaatiot ja haasteet
28 March 2024

Uudisrakentaminen on olennainen osa modernia yhtei

Pihapuiden kaato: toimenpide turvallisen ympäristön takaamiseksi
15 February 2024

Pihapuiden kaato on tärkeä toimenpide, joka tulee

Rakennuksen purkutyöt: turvallisuus, menetelmät ja ympäristövaikutukset
8 December 2023

Rakennuksen purkutyöt ovat usein olennainen vaihe

Kylpyhuoneremontti: miten tehdä kylpyhuoneen saneeraus helposti?
8 August 2023

Kylpyhuone on yksi tärkeimmistä paikoista kodissas

Kuka vastaa hissihuollosta ja hissin turvallisuudesta

Hissi helpottaa taloyhtiön asukkaiden elämää paljon. Varsinkin lapsiperheille se tuo helpotusta yläkerroksissa asuville ja myös vanhemmille ihmisille, joilla on liikkumisvaikeuksia. Myös muuttotilanteissa on kultaakin kalliimpaa kun ei tarvitse kaikkea kantaa ahtaiden porrasvälien kautta.

Hissiin kuuluu myös omat ylläpitotehtävänsä jotta sen toimintakunto pysyy yllä. Myös vikatilanteet tuovat oman haasteensa. Monille on kuitenkin hieman epäselvää kenen vastuulla on mikäkin. Toki hisseissä on huoltomerkinnät ja hätänumerot, mutta siihenpä se tieto usein jääkin.

Hissin toimivuuden kannalta oleellisin asia on huolto. Tämä koostuu säännöllisistä huoltokäynneistä, joissa katsotaan että kaikki on kunnossa ja sitten vikakäynneistä joissa tehdään tarvittavat korjaukset. Eikä tässä vielä kaikki, vaan hissiin tulee tehdä myös määräaikaistarkastukset, jossa huolehditaan että huollot on tehty oikein ja hissi toimii turvallisesti. Määräaikaishuollossa tarkastetaan myös kaikki pöytäkirjat, jotta huomataan jos jotain puutoksia on.

Hissin turvallisuudesta on vastuussa hissin haltija eli rakennuksen omistaja tai haltija. Käytännön asioista kuitenkin usein päättää ja hoitaa taloyhtiö. Usein heitä edustaa hallituksen puheenjohtaja ja isännöitsijä. Taloyhtiön vastuulla on hankkia hissin huoltofirma ja hissin huoltosopimus. Tässä kohtaa taloyhtiön kannattaa olla tarkkana ja erityisesti katsoa suositteluja liikettä valitessa. Hyvä huolto on oleellista sen takia, että jos huoltoja ei tehdä hyvin ja tarpeeksi usein, tarkoittaa se todennäköisesti enemmän korjaustoimenpiteitä, mikä voi tulla kalliimmaksi. Hissin huoltajan tulee tehdä hissille huoltokirja ja huoltohjelma.

Hissin haltija on siis vastuussa hissin huollosta, korjaamisesta, tarkastamisesta ja pelastussuunnitelmasta. Hissin huollon taas käytännössä hoitaa hissin huoltoliike. Heidän tehtävänä on hoitaa hissihuolto moitteettomasti ja säännösten mukaisesti, pitää yllä huoltohjelmaa sekä päiväkirjaa, ja ilmoittaa hissin haltijalle mahdollisista vioista.

Vaikka hissin käyttäjillä ei olisikaan suoranaisesti velvotteita hissin suhteen, tulisi heidän noudattaa hissiturvallisuutta ja hissin oikeaa käyttöä. Erityistä tarkkuutta pitää noudattaa kun on hississä lasten tai lemmikkien kanssa. Myös isoja tavaroita tai vaikka rattaita kuljettaessa on omalla vastuulla se, että asettuu hissiin turvallisesti niin ettei puristumisvaaraa ole. Hissin jumiutumistilanteessa on tärkeää että ei yritä väkisin avata ovia, vaan tekee hälyytyssoiton ja odottaa rauhassa avun tuloa. Hissihuoltoja tekee esimerkiksi: Schindler Oy.