Menu

Kerrostaloasunnon remontointi ja korjaus


minusta

Kerrostaloasunnon remontointi ja korjaus

Monilla kerrostalon ostajilla on yleensä remontti edessä, jos asunto on muutaman vuosikymmenen vanha tai se halutaan remontoida muuten vain oman näköiseksi. Sama homma myös usein myyntivaiheessa kun asunnon arvoa halutaan nostaa. Varsinkin ensi asunnon ostajille saattaa olla täysin yllätys miten paljon remontit maksavat ja mitä kaikkea eri remontteihin tarvitaan. Remonttia suunniteltaessa materiaalit ja niiden kustannukset saattavat olla hyvinkin tiedossa, mutta työn osuus ja se mitä osaajia siihen tarvitaan saattaa olla hyvinkin hakusessa. Tai tosin päin, tekijä on tiedossa mutta muu onkin sitten ihan hukassa vielä. Tässä blogissa on tarkoitus tuoda apua näihin asioihin esimerkkien kautta sekä käymällä aihetta läpi yleisesti. Toivottavasti saat paljon apua omaan remonttiisi kirjoituksien kautta!

Viimeisimmät julkaisut

Elementtihallit pystytettynä on tehokas ja joustava ratkaisu moniin tarpeisiin
28 March 2024

Elementtihallit ovat rakentamisen keskeinen osa, t

Uudisrakentaminen - rakentamisen innovaatiot ja haasteet
28 March 2024

Uudisrakentaminen on olennainen osa modernia yhtei

Pihapuiden kaato: toimenpide turvallisen ympäristön takaamiseksi
15 February 2024

Pihapuiden kaato on tärkeä toimenpide, joka tulee

Rakennuksen purkutyöt: turvallisuus, menetelmät ja ympäristövaikutukset
8 December 2023

Rakennuksen purkutyöt ovat usein olennainen vaihe

Kylpyhuoneremontti: miten tehdä kylpyhuoneen saneeraus helposti?
8 August 2023

Kylpyhuone on yksi tärkeimmistä paikoista kodissas

Painuneen talon oikaisu

Painuneen talon taustalla voi olla monta syytä. Usein tapauksien pohjalla on kuitenkin pehmeä tai muuten rakentamiselle epäsuotuisa maaperä, mutta ei asia niin yksinkertainen ole, vaan taustalla voi olla myös huono rakentaminen ja jopa ilmastonmuutos aiheuttaa oman haasteensa. Syistä lisää myöhemmin kirjoituksessa.

Kun painumisen huomaa, kannattaa yleensä heti ryhtyä painuneen talon oikaisuun. Tämä siitä syystä, että painuminen voi aiheuttaa asumiselle epämukavuutta tai jopa tehdä asumisesta vaarallista. Usein se on myöskin ihan vain esteettinen haitta. Viimeistään vajoamisen haitat huomaa myyntitilanteessa kun aiheutuneet vauriot ovat laskeneet jälleenmyyntihintaa.

Mistä sen sitten huomaa? No merkit ovat aika selkeästi näkyvissä, toki jotkut eivät saata osata yhdistää sitä painumiseen. Selvää on kun yksi talon reunoista lähtee vajoamaan, syntyy seiniin ja rakenteisiin halkeamia. Isot muutokset voivat aiheuttaa toimimattomuutta oviin ja ikkunoihin. Tämä tietysti heikentää niiden toimintaa ja esimerkiksi aiheuttaa talvella ikävästi viileän ilman pääsyä sisään. Sisätiloihin voi samaan tapaan tulla rakoja ja halkeamia seiniin ja lattioihin. Rakenteiden joutuessa koville myös erilaiset vesivahingot tulevat mahdolliseksi, sekä myös viemäreiden tukokset. Joten vajoaminen voi aiheuttaa rakennukseen hyvin erilaisia ongelmia ja sen takia olisikin tärkeää puuttua asiaan ajoissa, jotta mahdollisimman vähällä vialla selvittäisiin.

Kuten aiemmin mainittiin, syitä talon painumiseen on monia. Yleisin on tosiaan maaperästä johtuvaa, sillä jotkin maaperät reagoivat kosteuteen voimakkaammin mikä aiheuttaa sen, että maaperä alkaa joustamaan. Näin esimerkiksi saviperäisessä maassa usein. Samaan tapaan jos viemärit tai vesijohdot vuotavat, kostuttaa ne maaperää ja aiheuttavat vajoamista. Joskus rakennusjälki, varsinkin perustustöissä ei ole ollut hyvää ja ongelmia ilmenee sen takia. Myös muutokset ympäristössä voi aiheuttaa painumista, esimerkiksi lähistöllä olevat isot rakennustyömaat tai liikenne, sekä muuttuva ilmasto.

Miten painunut talo oikaistaan? Tapoja on onneksi useita. Oikaisu voidaan tehdä paaluilla, mikä tarkoittaa että lyödään maan alle tukevat paalut joko talon viereen tai suoraan alle. Paalut tukevat talon rakennetta estäen painumisen. Polyuretaaninostossa taas ikään kuin ruiskutetaan rakenteeseen vahvaa polyuretaania samalla kun sitä nostetaan tunkin tai vastaavan avulla. Tämä tapa sopii maavaraisen laatan nostoon. Joskus nosto voi olla niin helppo, että se tehdään tunkin avulla nostaen sen verran että alle saa laitettua korotuksen. Jos haluat saada lisää tietoa talon oikaisusta, löydät tietoa esimerkiksi täältä: MKK - Eristys ja Huolto Oy.