Talonpohjien rakentaminen sopiville tonteille
Talonpohja voi kuulostaa maallikolle hyvinkin yksinkertaiselta, eli pohja, jonka päälle sitten itse talo tai rakennus rakennetaan. Totuushan tässä on, että periaate on aivan oikein, mutta itse pohja pitää sisällään hyvin paljon kaikkea muutakin. Talonpohja pitää nimenomaan sisällään kaiken sen, mitä talon alustaksi tarvitaan, että talo on tukeva, kestävä ja yksinkertaisesti asumiskelpoinen myös pidemmällä tähtäimellä. Laajemmin katsottuna tämän tekemistä ennen on vielä paljon kaikkea, jota tulee ottaa huomioon. Suunnittelut ja kaavoitukset ovat kaikessa rakentamisessa ensimmäisenä listalla. Tässä kirjoituksessa perehdytään tarkemmin mistä talon rakentamisessa kannattaa lähteä liikenteeseen ja mitä asioita tulee ottaa huomioon alkutaipaleella.
Kaikki lähtee suunnittelusta
Kuten otsikko hyvin jo kuvaa, niin suunnittelu on tässä aivan avainasemassa, sillä tontille ei noin vaan muutenkaan lähdetä rakentamaan, sillä kaikki lupa ja muut asiat tulee hoitaa ensin kuntoon. Monilla tonteilla on jonkinlaisia määrityksiä esimerkiksi kaava-alueissa ja tämä tarkoittaa, että minkä tahansa laista taloa tai rakennusta ei voi tontille rakentaa, vaan pitää ensiksi selvittää onko se sallittua.
Tontin potentiaalisen ostajan tai omistajan tulee myös selvittää tontin maaperä ja sen kunto etukäteen. Tällainen tarkastus tilataan ammattilaiselta ja siinä selvitetään onko maaperässä kenties haitallisia aineita, jotka häiritsevät asumista tai onko maaperä edes tarpeeksi kattavaa talon rakentamiseen. Maaperätutkimusta suositellaan erityisesti mikäli tontti sijaitsee kauempana muusta asutuksesta, eli vaikka maaseudulla. Maaperäsuunnittelussa selvitetään myös mikäli tontti on esimerkiksi savisella tai kallioisella maaperällä. Tällaiset maaperät voivat aiheuttaa suuriakin lisäkustannuksia, sillä savisiin maaperiin voidaan tarvita paalutuksia tukemaan rakennusta kun taas kalliomaaperiin voidaan tarvita räjäyttelyä tai muuta louhimista.
Ennekuin tontille voi lähteä rakentamaan yhtään mitään tulee myös selvittää, mikäli tontille on edes sallittua rakentaa. Tontilla voi olla rakennuskielto tai sille joutuu erikseen käymään läpi jonkinlaisen luvananomisprosessin, jolla lupa rakentamiseen voidaan erikseen saada. Tällaisia lupa-asioita voi tiedustella suoraan rakennusvalvontaviranomaisilta. Tontille voi olla myös erilaisia asemakaavamäärityksiä, jotka voivat rajoittaa esimerkiksi talon korkeutta ja rakennuslaajuutta. Jossain tapauksissa myös talon väri ja esimerkiksi muoto voivat olla erikseen määritelty asemakaavassa. Asemakaavoja voi myös tiedustella suoraan viranomaisilta.
Lisää talonpohjista voit lukea muun muassa täältä: Petjoi Racing Oy