Rakentaminen ja injektointi
Ensimmäinen sanasta injektointi mieleen tuleva asia on rokotus tai jotakin muuta lääketieteeseen viittavaa. Jos uskoit tämän artikkelin kertovan näistä aiheista, tulet todennäköisesti pettymään. Tai ehkäpä opit jotakin uutta, sillä tämä kirjoitus kertoo injektoinnista rakentamisen yhteydessä. Rakentamisella taas tarkoitan kaikenlaista kiinteistöjen pystyttämiseen liittyvää toimintaa. Suuremmassa mittakaavassa tällä tarkoitetaan myös rakennusten huoltoa ja remontoimista. Ja juuri remontoinnissa on tällä ruiskuttamismenetelmällä merkittävä rooli.
Miten prosessi tapahtuu?
Injektoinnilla tarkoitetaan nestemäisen aineen ruiskuttamista pienten reikien kautta esimerkiksi seiniin ja lattiarakenteisiin. Tällä menetelmällä voidaan korjata muun muassa vajonnut talo ja vajoamisesta syntyneet halkeamat. Ruiskuttaessa on tärkeää varmistaa, että neste pääsee rakenteeseen tasaisesti. Reiät porataan tasaisin välimatkoin lähelle toisiaan. Toisin kuin esimerkiksi ruuveja varten tehtävät reiät, injektioaukot porataan tietyssä kulmassa. Ne ulottuvat siten muurausrungon takimmaiseen kolmannekseen tai perustuksen pohjan alapuolelle. Menetelmä voidaan suorittaa joko paineen alaisena tai ilman painetta.
Nestemäisenä aineena voidaan käyttää muun muassa vesiliukoisia silikoneja, polyuretaania tai epoksia. Tarjolla on myös muita vaihtoehtoja. Aineen valinta riippuu kohteen vaatimuksista.
Betonirakenteen injektointi on matalan riskin menetelmä, joka tekee siitä suositun valinnan erilaisia halkeamia korjatessa. Se ei yleensä aiheuta esimerkiksi tärinää tai kuluta rakennusta. Korjaamiseen on toki olemassa myös muita metodeja, kuten sahaamista tai kokonaan uuden rakenteen paikalle asettamista.
Miksi injektoida?
Esimerkiksi edellä mainitun vajoavan talon tapauksessa, on vian korjaaminen erittäin tärkeää. Tämän menetelmän avulla voidaan paitsi korjata vajoamisesta johtuvat halkeamat, myös nostaa talo ja vahvistaa sen pohjaa. Jos rakenteessa on halkeamia, pääsee sinne kosteutta, joka voi pidemmän ajan kuluessa aiheuttaa kosteusvaurioita. Kosteudesta aiheutuva home taas voi vaarantaa ihmisen terveyden.
Ruiskuttamisen avulla voidaan luoda kosteuden kestävä horisontaalinen suoja rakennukselle ja tiivistää se niin, ettei rakenteisiin pääse vettä. Tällainen suoja on mahdollista luoda myös metallilevyjen avulla tai vaihtamalla haljenneet seinät uusiin.
Vaikka kyseessä onkin melko suoraviivainen ja riskitön menetelmä, ei sitä kuitenkaan tule tehdä itse. Työhön kannattaa ehdottomasti palkata alansa ammattilainen, joka osaa valita esimerkiksi ruiskutettavan materiaalin oikein. Yksi esimerkki on Suomen Rakennevahvistus Oy. On myös todella tärkeää tehdä korjaus hallitusti, jotta se varmasti ajaa asiansa.