Menu

Kerrostaloasunnon remontointi ja korjaus


minusta

Kerrostaloasunnon remontointi ja korjaus

Monilla kerrostalon ostajilla on yleensä remontti edessä, jos asunto on muutaman vuosikymmenen vanha tai se halutaan remontoida muuten vain oman näköiseksi. Sama homma myös usein myyntivaiheessa kun asunnon arvoa halutaan nostaa. Varsinkin ensi asunnon ostajille saattaa olla täysin yllätys miten paljon remontit maksavat ja mitä kaikkea eri remontteihin tarvitaan. Remonttia suunniteltaessa materiaalit ja niiden kustannukset saattavat olla hyvinkin tiedossa, mutta työn osuus ja se mitä osaajia siihen tarvitaan saattaa olla hyvinkin hakusessa. Tai tosin päin, tekijä on tiedossa mutta muu onkin sitten ihan hukassa vielä. Tässä blogissa on tarkoitus tuoda apua näihin asioihin esimerkkien kautta sekä käymällä aihetta läpi yleisesti. Toivottavasti saat paljon apua omaan remonttiisi kirjoituksien kautta!

Viimeisimmät julkaisut

Kylpyhuoneremontti: miten tehdä kylpyhuoneen saneeraus helposti?
8 August 2023

Kylpyhuone on yksi tärkeimmistä paikoista kodissas

Työympäristön sisustussuunnittelu parantaa viihtyvyyttä ja tuottavuutta
31 May 2023

Työympäristön sisustussuunnittelu on prosessi, jos

Kiinteistöpalvelu hoitaa kiinteistöt ja piha-alueet
17 January 2023

Kiinteistöpalvelulle kuuluu monia erilaisia tehtäv

Injektointi on korjausmenetelmä betonirakenteiden korjaukseen
17 January 2023

Rakentamisessa on paljon yksityiskohtia, jotka täy

Kylpyhuoneremontti on monivaiheinen projekti
18 October 2022

Pesuhuoneremontti pitää sisällään monta erilaista

Salaojat ovat tärkeitä talon hyvinvoinnille

Tervetuloa rakentamisesta ja alan ammattilaisista kertovan blogini pariin! Tällä kertaa kirjoitan eräästä pohjarakentamisen tärkeästä osa-alueesta, joka jää usein vähemmälle huomiolle. Tänään aiheena ovat salaojat sekä salaojaremontti. Toivotan mukavia lukuhetkiä artikkelini parissa!

Mikä on salaoja?

Oletko kuullut puhuttavan salaojista? Tiedätkö mitä ne ovat? Itse en ollut tästä aiheesta paljoa kuullut ennen kuin aloin rakennuttamaan ensimmäistä taloani. Mikä siis on salaoja? Se on maan pinnan alapuolella kulkeva oja, tai oikeastaan putki, jonka kautta tontille päätyvä vesi ohjautuu pois talon perustuksista.

Tämä kontrolloitu veden ohjaaminen on äärimmäisen tärkeää, sillä ilman sääntelyä vesi saattaisi pilata kiinteistön perustukset hyvinkin nopeasti. Lumien sulamisvesi sekä kapilaarisesti nouseva pohjavesi voidaan salaojien avulla ohjata haluttuun paikkaan, jolloin vesi ei pääse aiheuttamaan kosteusvaurioita ja muita ongelmia talon perustuksiin.

Huolellinen toteutus on tärkeää kiinteistön pitkäikäisyydelle

Salaojat kaivetaan hyvin tarkkaan harkitulla kaavalla. Ojat kulkevat usein lähellä kiinteistöä. Ne ovat malliltaan pieniä ja kapeita, ja niiden kaivamisessa suurena apuna toimivat tarkoitukseen suunnitellut salaojakauhat. Salaojakauha on perinteistä kaivinkoneen kauhaa kapeampi, jolloin ainesta ojan täyttämiseksi putken asentamisen jälkeen ei tarvita niin paljoa. Ojat kaivetaan viettämään haluttuun suuntaan – pois kiinteistöltä. Salaojia kaivetaan myös peltojen yhteyteen, jotta niille ei pääse kertymään liikaa vettä.

Valmiiksi kaivettuun ojaan asetetaan salaojaputki. Putki on varustettu pienillä rei'illä, joista vesi pääsee putkeen sisälle. Eristämiseen käytetään tietynlaista soraa, joka päästää veden putkeen. Soran ansiosta maa-aines ei pääse tukkimaan putkea. Sora toimii siis siivilän kaltaisena elementtinä ojassa. Putket vievät veden salaojakaivoon tai sadevesiviemäriin.

Pidä ojista huolta

Salaojiin kannattaa panostaa jo kiinteistön rakentamisvaiheessa, sillä niiden kaivaminen jälkeenpäin voi olla työlästä ja kallista. Ojien suunnitteluun ja toteuttamiseen on hyvä palkata alan ammattilainen, joka osaa tehdä ojat tehokkaasti ja taidolla. Sellainen on vaikkapa Spaaki Oy. Salaojien kuntoa tulee tarkkailla, sillä sorasta huolimatta ne saattavat joskus tukkeutua. Myös maan luonnollinen liikkuminen saattaa ajan saatossa vaikuttaa ojien toimintaan. Salaojien puhdistamisessakin on hyvä olla yhteydessä ammattilaiseen, jolta löytyvät tehtävään sopivat välineet. Joskus myös salaojien remontti tulee tarpeeseen. Näin voi käydä esimerkiksi tontille rakennettavien uusien rakennusten yhteydessä tai silloin kun ojat on alun perin tehty huolimattomasti.