Betonirakenteen injektointi toimii hyvin rakenteiden korjaamisessa
Betoni on nykyisin todella yleinen rakennusmateriaali ja siitä voi talojen lisäksi valmistaa monia erilaisia rakenteita, kuten siltoja, patoja ja tunneleita. Hyvä betonilaatu, joka on oikein valmistettu, tuleva käyttötarkoitus huomioon ottaen, se on myös erittäin kestävä, luja ja tiivis rakennusmateriaali. Toisinaan erilaisesta rasituksesta, kuten kutistumisesta, liikkeestä tai kuormasta johtuen, rakenteisiin voi tulla halkeamia. Halkeamien korjaamiseen on olemassa erittäin hyvä korjaus menetelmä, injektointi. Betonirakenteen injektointi vahvistaa ja lujittaa sitä ja injektointia voidaan käyttää myös puurakenteen korjaamiseen. Mukavaa, että olet löytänyt tämän betoni ja betonirakennus aiheisen blogin pariin. Pyrimme kirjoittamaan aiheesta mahdollisimman monipuolisesti ja tällä kertaa aiheenamme on betonirakenteiden korjaaminen injektoimalla.
Betonirakenteiden vauriot voidaan korjata
Betonirakenteen halkeilu heikentää sen kestävyyttä ja lujuutta, joten halkeamisen korjaamisen tavoitteena on sulkea rakenteen pinta ja estää haitallisten aineiden pääsy rakenteeseen. Betonirakenteisiin voi syntyä erilaisia halkeamia, kuten rakenteellinen halkeilu, vaurioitumisesta johtuva halkeilu ja pinnan verkkohalkeilu. Rakenteellisen halkeilun syynä on yleensä liian suuri kuorma tai rakenteen vääränlainen suunnittelu niin, että sen kantavuus on liian pieni. Rakenteellisen halkeilun syynä voi olla myös lämpöliikkeet, jotka johtuvat myös suunnittelu virheestä tai käyttö virheestä. Vaurioitumisesta aiheutuva halkeilu johtuu yleensä rapautumisesta, betoniteräksen korroosiosta eli rakenteiden ikääntymisestä. Pinnan verkkohalkeiluun syynä ovat yleensä kuivumisen virheet ja kutistuminen.
Mitä on betonirakenteen injektointi
Betonirakenteiden injektoinnissa betonirakenteisiin syntyneitä vaurioita korjataan injektoimalla niihin polyuretaanihartsia, epoksihartsia tai sementtilaastia.
Injektointi vahvistaa betonirakenteita ja palauttaa niiden lujuutta. Menetelmää voidaan myös käyttää myös vesivuotojen pysäyttämiseen, vuotavien halkeamien tukkimiseen ja kopolaattojen liimaamiseen. Injektointi menetelmiä on useita erilaisia ja se valitaan kohteen ja korjattavan vaurion mukaan. Rakenteiden vahvistamiseen ja halkeamien korjaamiseen käytetään pääasiassa epoksihartsia.
Rakenteiden vedentiivistysinjektoinnilla voidaan tiivistää vuotavat halkeamat ja aukot ja siihen käytetään pääasiassa polyuretaaneja, jotka ovat nopeasti vaahtoavia ja niillä tyrehdytetään ensin vuoto, jonka jälkeen rakenne tiivistetään ja vahvistetaan vielä polyuretaani hartsilla tai epoksilla. Letkuinjektoinnilla voidaan varmistaa työsaumojen tiiviys ja kopoinjektoinnilla kiinnitetään irronneet laatat takaisin paikalleen epoksihartsilla. Tunnelirakenteissa käytetään kallioinjektointia, jolla tukitaan vesivuotoja ja lujitetaan rakenteita. Jos sinulla on tarvetta betonielementin injektoinille, ole yhteydessä ammattilaiseen kuten Suomen Rakennevahvistus Oy.